[GTI] Swift Gti się dławi i słabo przyspiesza od 0-100
-
ogolnie wyglada na to ze silnik dostaje za malo powietrza, ja bym na twoim miejscu przyjrzał sie przepływce.
-
ogolnie wyglada na to ze
silnik dostaje za malo powietrza, ja bym na twoim miejscu przyjrzał sie przepływce.A jak ją sprawdzić?
-
najlepiej na podstawie manuala, zobacz rownie jak wyglada filtr powietrza i czy dolot jest drozny. ewentualnie podnies troszke obroty srubka na przepustnicy tak aby przy wlaczonych swiatlach bylo okolo 900 rpm.
idac dalej posprawdzaj jaka silnik ma kompresje bo moze juz nie jest jak powinno, pamietaj aby sprawdzac na zimnym silniku. ogolnie od zbadania kompresji nalezy zaczac. -
idac dalej posprawdzaj jaka
silnik ma kompresje bo moze juz nie jest jak powinno, pamietaj aby sprawdzac na zimnym
silniku. ogolnie od zbadania kompresji nalezy zaczac.mi sie zawsze wydawalo ze kompresje mierzy sie w temperaturze pracy silnika(conajmniej 70* C)
-
masz racje sprawdza sie na cieplym...
-
Szukałem w internecie o przepływkach itp. I znalazłem temat gościa od którego kupiłem przelot i wychodzi na to, że jest chyba za mały i dławi silnik(chodzi mi dokładnie o to zdanie:"i na koniec wisienka, czyli wydech:D cały zrobiony na 52mm na dwóch tłumikach przelotowych i strumienica zamiast kata. Jest cicho i przyjemnie co mnie zdziwiło, widocznie stary wydech był za mały i dławił dobrze, bo teraz auto przyśpiesza juz od 1500 ob/min a góra obrotów jest znacznie lepsza."), zresztą sami przeczytajcie:
http://mac.phorum.pl/viewtopic.php?t=118&postdays=0&postorder=asc&start=15
Chyba muszę zmierzyć swoją serię i ten co kupiłem i wtedy się okaże czy jest różnica -
nie no jesli to byla seria, to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie "oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiejA jak sadzicie nie lepiej do tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?
-
moj kolega mechanik mowi ze jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w przypadku kolegi...
-
moj kolega mechanik mowi ze
jak wydech jest odprezony to trzeba dostarczyc silnikowi wiecej powietrza, ma to sens w
przypadku kolegi...no to wiaodmo ze o doplyw powietrza trzeba zadbac, faktem jest ze przy tych 6,5k w gore on potrzebuje naprawde sporej ilosci powietrza.
-
nie no jesli to byla seria,
to chyba jest 47mm(jesli dobrze pamietam) i watpie zebys miał cos robione z wiekszej srednicy
do mocy 101km(okolic). Jedynie co to moze pozbycie sie kata czy tlomikow i zmiejszenie
"oporu" na wydechu takie cos robi, choc nie powinno. Pozatym sam poprzedni wlasciciel napisal
osiagi sie poprawily. wiec u Ciebie nie powinien jechac jak "slimak".
Ja jak pisalem, u siebie
mialem z przyspieszeniem podobnie jak Ty na tym filmiku(ale sie nie krecil tak-to juz zalezy
do skrzyni) mialem walnieta lambde. W pt wymienilem na nowa, all wrocilo do normy i jest jak
na filmie zapodanym przez Krissgti a moze i ciut lepiej
A jak sadzicie nie lepiej do
tego wydechu bylo by wsadzic tlumik przelotowy w obudowie kata zamiast tej strumienicy?Czyli wymiana lambdy by coś pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym to może być spowodowane? -
lambda ngk to okolo 150 zl, a sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.
-
lambda ngk to okolo 150 zl, a
sprzeglo jak sie slizga to albo zle ruszasz albo kieskie sprzeglo albo ktos zrobil cie i
wymienil tylko tarcze a docisk moze juz byc kijowy.sprzęgło wymienione jest kompletne AISIN, sam wymieniałem i nie była to moja pierwsza wymiana sprzęgła i sprawdzał po mnie jeszcze bardziej doświadczony mechanik czy wszystko dobrze robię. A jak z tą przepływką bo nie mogę manuala do swifta gti pobrać.
-
manuali do swifta wsedzie jest pelno... poszukaj
-
Czyli wymiana lambdy by coś
pomogła u mnie,a i jakiej firmy kupiłeś sonde? Bo jak sprawdzałem poprawność działania tej
sondy to wyszło, że jest już zepsuta ale mogłem coś źle robić...
A i jak proponujecie
najprostszym sposobem zwiększyć mu dopływ powietrza, może stożek w obudowie i rura ze zderzaka
do stożka?
Mam jeszcze jeden problem bo
mam nowe sprzęgło a przy kilku startach od 0-100 zaczyna się ślizgać tylko na 1 biegu...Czym
to może być spowodowane?sonda magnati marelli. org. NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90 wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie. Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu?? -
sonda ngk to ok 150 plnow, pytalem w zeszly czwartek w sklepie z czesciami do aut japonskich.
-
sonda magnati marelli. org.
NGK to koszt okolo 280zł(nie mowie o tym czyms na allegro), dalem za sonde 68zł.
dolot to trzeba by najlpiej
przepustnice zmienic, roztoczyc przeplywke, wsadzic stozek, odzdzielic stozek i zrobic do
niego doplyw powietrza.
odpal autko przy jakis 90
wrzuc 5 bieg jedz spokojnie i zachwile daj gazu w podloge zobacz po obrotach czy sie slizgnie.
Moze sruby nie popusciles wystarczajaco i na lapie nie masz luzu??na łapie mam luz, ale tak miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około 950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG] I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane? -
na łapie mam luz, ale tak
miałem od początku. Tak powinno być chyba.
A dzisiaj na rozgrzanym
silniku nagle obroty na luzie spadły mi do takiego
poziomu[IMG=http://img28.imageshack.us/img28/3225/dsc00317lg.jpg][/IMG]
A po wyłączenie świateł
wzrosły do takiego jak trzeba czyli do około
950[IMG=http://img186.imageshack.us/img186/2246/dsc00318k.jpg][/IMG]
I dodam, że wcześniej zdarzało się tak czasem i jak znowu włączę światła jest ok ale po
ruszeniu znowu spada tak nisko, czym to może być spowodowane?slabym akumulatorem, podladuj go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.
-
slabym akumulatorem, podladuj
go pojezdzij sobie, zresetuj kompa, potem sam sie ustabilizuje.dokladnie slaby aku, slaba masa
Ja u siebie jak mialem lambde walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.
-
dokladnie slaby aku, slaba
masa
Ja u siebie jak mialem lambde
walnieta to takie wolne obroty miałem, silnikiem zdeka zarzucalo.No ok sprawdzę ten akumulator, ale według mnie jest dobry kręci jak opętany, a i jest nowy.
Wymienię tą lambdę jak najszybciej się da i sprawdzę kompresje silnika, a tak w ogóle to jakie powinno być ciśnienie? -
14,5 kg/cm2 , 206,2 psi