Nowe paliwa a trwałość starszych silników
-
10 lat temu samochody elektryczne to była rzadkość, obecnie praktycznie każda większa firma związana z samochodami ma przynajmniej jeden model czysto elektryczny plus hybrydę. Przy ciągłym poprawianiu wydajności akumulatorów myślę, że za 20 lat większość aut będzie elektryczna. Przy czym wynalazki typu Chevrolet Volt / Opel Ampera raczej się nie przyjmą, bo to rozwiązania charakterystyczne dla kolei (chyba wszystkie lokomotywy spalinowe tak działają - silnik spalinowy + alternator + silnik elektryczny - i nie są zbyt oszczędne)...
-
Sądzę, że zbyt mało
instalacji CNG jeździ po naszych drogach. LPG zrobiło karierę...
Pamiętam, że w
latach 90-tych pojawiły się w niektórych miastach pierwsze autobusy miejskie
zasilane CNG. Poza tym wiem, że istnieje poprzednia wersja Zafiry z taką fabryczną
instalacją.
Takie Volvo S60 też ma CNG: LINK
Tylko co z tego, skoro nikt go nie chce kupić już ze dwa lata jak nie lepiej ...Nawet w aglomeracji Katowickiej pozamykały się stacje cng - było z 10, a teraz chyba trzy zostały.
-
Takie Volvo S60 też
ma CNG:
LINK
Tylko co z tego,
skoro nikt go nie chce kupić już ze dwa lata jak nie lepiej ...
Nawet w aglomeracji
Katowickiej pozamykały się stacje cng - było z 10, a teraz chyba trzy zostały.Czyżby brak popytu??? Swoją drogą jakiś czas temu Poczta Polska kupiło nieco aut na CNG
-
Czyżby brak
popytu??? Swoją drogą jakiś czas temu Poczta Polska kupiło nieco aut na CNGTylko co z tego, skoro w całej Polsce jest raptem 30 stacji CNG: stacje
-
Czyżby brak
popytu??? Swoją drogą jakiś czas temu Poczta Polska kupiło nieco aut na CNGChętnych by nie zbrakło, w Niemczech np. można tankować CNG z przydomowej instalacji gazu ziemnego - tylko u nas zawsze jest jakiś problem z pazernością Skarbu Państwa. Tu jest pies pogrzebany... Sprowadzenie używanej Zafiry I czy VW Caddy na CNG z RFN to nie problem - problem tylko z zatankowaniem... Ostatnio pisali, że nawet jedyna stacja CNG w Warszawie funkcjonująca przy Gazowni Warszawskiej ma zostać zamknięta
-
A jaki jest prawdziwy problem z zamontowaniem w garażu przy domu kompresora napełniającego z domowej instalacji? Są firmy które montują takie cuda.
-
A jaki jest
prawdziwy problem z zamontowaniem w garażu przy domu kompresora napełniającego z
domowej instalacji? Są firmy które montują takie cuda.Prawdziwy problem polega na posiadaniu wścibskich sąsiadów i w skarbówce...
No i jak kontrola z gazowni przyjdzie - a tu instalacja do tankowania gazem zamontowana bez zgody tejże
-
A jaki jest
prawdziwy problem z zamontowaniem w garażu przy domu kompresora napełniającego z
domowej instalacji? Są firmy które montują takie cuda.Cena kompresora...
-
Cena kompresora...
I ogólne problemy z bezpieczeństwem klik
-
Prawdziwy problem
polega na posiadaniu wścibskich sąsiadów i w skarbówce...W Polsce? Tu jest takie poszanowanie prawa, ze jak nastała moda na jeżdżenie na oleju opałowym to nawet w gazetach pojawiały się opisy jak raz na parę miesięcy zapłacić akcyzę za wykorzystanie kilkunastu litrów jako paliwo (i w domyśle mając świstek o zapłaceniu akcyzy jeździć do woli tankując setki litrów a nie kilkanaście). Myślę że z CNG też Polak dałby radę coś wykombinować.
No i jak kontrola z
gazowni przyjdzieGazownię obchodzi instalacja do licznika, potem to już własność klienta, ważne żeby szczelna była. Natomiast argumenty o cenie i bezpieczeństwie bardziej do mnie przemawiają.
-
Gazownię obchodzi
instalacja do licznika, potem to już własność klienta, ważne żeby szczelna była.
Natomiast argumenty o cenie i bezpieczeństwie bardziej do mnie przemawiają.Bezpieczeństwo to największy problem.
W dyskusji z forum, do którego dałem link wynikało, że ludzie bali się też kontroli z gazowni, którą zastanowiłoby mega zużycie gazu ziemnego przez gospodarstwo domowe. Ciekawe, czy by zareagowali, czy cieszyli się, że klient bierze ogromne ilości